Viking

Najčitaniji postovi:

Monday 5 October 2015

Hrana i piće u Norveškoj

Kakav im je sir, a kakvo mleko?



I pre nego da počnem da pišem o siru i mleku, kako glasi naslovno pitanje, moram da podelim sa vama ovu stvar. Obradovah se, kao niko do sada, danas kada u marketu ugledah ovu salamu. Ja mislim alpska, tako mi zaličila. Nisam ni čitao o čemu se radi. Dođem kući i otvorim, kad ima šta i da vidim. Ladno krvavica! :) Toliko o tome. :)

Sir im je dobar. Zapravo to nije sir na kakav smo mi navikli, već kačkavalj, ali ga zovu sir. Pored toga imaju razne sirne namaze od kozjeg, kravljeg ili ovčijeg mleka. Takođe, vrlo zastupljen je braon sir i gamelost - stari sir u bukvalnom prevodu, koji se jede u kombinaciji sa džemom. Ipak, može da se nađe i sir koji liči na naš, ali samo u većim mestima i gradovima gde ima azijskih prodavnica. U njima se prodaju proizvodi ne samo iz Azije, već i iz celog sveta. U jednoj od takvih prodavnica u Foredu sam video ajvar, fruktal sokove i vegetu.

A što se mlekceta tiče, i njega imaju u raznim varijantama. U zavisnosti od procenta masnoće, sva mleka su upakovana u različite tetrapake - različite boje. Tako, ako želite punomasno mleko sa 3,5% masnoće je upakovano u crveni tetrapak. Zovu ga još teško mleko. Lett melk iliti lako mleko se pakuje u roze tetrapak i sadrži 1,5% masnoće. Sledeća vrsta mleka je fløte što je najbliže našoj pavlaci. Koristi se uglavnom uz kafu ili za pravljanje krem fila za kolače. Ona se pakuje u male žute tetrapake. U beloj kutiji sa zelenim slovima ćete pronaći mleko sa 0.7% masnoće. Na kraju, mleko sa 0,1% masnoće naćićete pod oficijalnim imenom "skummet melk" ili kako ga ovde u narodu zovu "hvit vann" - "bela vodica". Skontao sam da je to nešto kao surutka kod nas. Poseban specijalitet od mleka im je sutlijaš, a zovu ga "rømmegrot". Ima da se kupi gotov - spremljen u plastičnim kesama, od po tri kilograma, koje se ubace u lonac sa vodom i posle 45 minuta imate gotov sutlijaš. Obično ga spremaju bez šećera, tako da svako po volji stavlja naknadno šećer i cimet, a pošto je ukus neutralan, nereetko ga jedu sa šunkom ili nekim drugim mesom. Da... Pretpostavljam kako reagujete posle ovog saznanja. Tako smo i mi reagovali kada nam je jedan stariji Norvežanin to pričao. Kada smo prestali da pravimo face i da se mrštimo, rekao nam je umirujućim glasom: "Hvala vam što ste različiti!"

Gde i kako nabaviti alkohol u Norveškoj?


Limenka 0.33l u kafiću košta 5 evra

Veliki broj domaćinstva ima pogone za sopstvenu izradu piva. Domaće pivo je ovde veoma popularno, međutim, zakon nalaže da se alkoholno piće može proizvoditi i prodavati u sopstvenim domaćinstvima ili prodajnim pogonima, samo do 4,7% alkohola. Sve do 12% alkohola, pića se mogu prodavati u normalnim marketima i prodavnicama, ali sve preko toga je zabranjeno. Takva pića možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama za to, a one se nazivaju "vinmonopol". Njih obično nema u manjim mestima, pa su odavde ranije, dok nisu postojali mostovi i dobri putevi, brodićima koji su plovili tri piuta u nedelji, odlazili do Bergena (putujući od pet do osam sati). Pošto definitivno ovde ne znaju da uživaju u piću, već se napijaju veoma brzo, počeli su da imaju dosta problema sa omladinom. Zbog toga, podigli su cene alkohola i ograničili njegovu dostupnost na svakom koraku. Od tada, sve je krenulo na bolje, objašnjava nam jedan stariji čikica odavde.



No comments:

Post a Comment