Kakav im je sir, a kakvo mleko?
I pre nego da počnem da pišem o siru i mleku, kako glasi naslovno pitanje, moram da podelim sa vama ovu stvar. Obradovah se, kao niko do sada, danas kada u marketu ugledah ovu salamu. Ja mislim alpska, tako mi zaličila. Nisam ni čitao o čemu se radi. Dođem kući i otvorim, kad ima šta i da vidim. Ladno krvavica! :) Toliko o tome. :)
A što se mlekceta tiče, i njega imaju u raznim varijantama. U zavisnosti od procenta masnoće, sva mleka su upakovana u različite tetrapake - različite boje. Tako, ako želite punomasno mleko sa 3,5% masnoće je upakovano u crveni tetrapak. Zovu ga još teško mleko. Lett melk iliti lako mleko se pakuje u roze tetrapak i sadrži 1,5% masnoće. Sledeća vrsta mleka je fløte što je najbliže našoj pavlaci. Koristi se uglavnom uz kafu ili za pravljanje krem fila za kolače. Ona se pakuje u male žute tetrapake. U beloj kutiji sa zelenim slovima ćete pronaći mleko sa 0.7% masnoće. Na kraju, mleko sa 0,1% masnoće naćićete pod oficijalnim imenom "skummet melk" ili kako ga ovde u narodu zovu "hvit vann" - "bela vodica". Skontao sam da je to nešto kao surutka kod nas. Poseban specijalitet od mleka im je sutlijaš, a zovu ga "rømmegrot". Ima da se kupi gotov - spremljen u plastičnim kesama, od po tri kilograma, koje se ubace u lonac sa vodom i posle 45 minuta imate gotov sutlijaš. Obično ga spremaju bez šećera, tako da svako po volji stavlja naknadno šećer i cimet, a pošto je ukus neutralan, nereetko ga jedu sa šunkom ili nekim drugim mesom. Da... Pretpostavljam kako reagujete posle ovog saznanja. Tako smo i mi reagovali kada nam je jedan stariji Norvežanin to pričao. Kada smo prestali da pravimo face i da se mrštimo, rekao nam je umirujućim glasom: "Hvala vam što ste različiti!"
No comments:
Post a Comment