Viking

Najčitaniji postovi:

Wednesday, 9 March 2016

Polarna svetlost - Aurora borealis

Šta je ili ko je Aurora?


To su sunčevi zraci u sred noći, najprostije rečeno. Na latinskom se naziva "aurora borealis", a opšte poznat naziv za ovu pojavu je "polarna svetlost". Valjdaj e naziv dobila jer se javlja na severnom polu, ali nije isključeno da se javi i na južnom polu, pa je tada nazivaju "aurora australis".


Pojavljuje se u svojstvu "providne zavesa" na nebu koja se širi u pravcu istok-zapad. Postoji takozvana "aktivna aurora" kada se obrazuju svetlosni lukovi na nebu poput duge. Njena pojava nema veze sa godišnjim dobima.

Aurora je opažena i na drugim planetama - na Jupiteru i Saturnu. (izvor www.wikipedia.com).

Nju nije moguće fotografisati i snimiti običnim kamerama i aparatima, već samo posebnim - profesionalnim sa posebnim opcijama čijim podešavanjem se beleži ova nesvakidašnja pojava na nebu. Sreća, volonterka iz Poljske je profesionalni fotograf sa profi opremom, pa za slike ne brinemo. Njene slike možete pogledati na njenoj Facebook stranici: www.facebook.com/agata.rorat.fotografia
Takođe, sve slike koje sam koristio u ovom blogu su napravljene njenom kamerom.

Ono što je meni posebno interesantno je da u razgovoru sa lokalcima sam shvatio da oni ne obraćaju mnogo pažnju na ovu pojavu i da je mnogi nisu videli poslednjih nekoliko godina, a mi je evo već nekoliko puta ulovismo za 6 meseci boravka ovde. Da je to tačno govori i situacija kada smo svi mi volonteri skakali ispred naše kuće u dvorištu punom snega sa glavama uzdignutim ka nebeskom svodu, a onda neko od nas ugleda komšinicu kako šeta psa. "Komšinice, polarna svetlost!" - doviknusmo joj, a onda bez reči pogleda na gore, a potom brzo spusti glavu na dole i nastavi svojim kretanjem sa psom kao da se ništa nije dogodilo. "Da li je moguće da oni ne obraćaju pažnju na ovako nešto?!" "Da se ovo desi u Španiji sada bi svi bili napolju sa limenkom piva u ruci, skakali bi od sreće i delili impresije o događaju jedni sa drugima!" - prokomentarisali su Španci. "Isto bi se dogodilo i u Srbiji!" - prokomentarisao sam.


No comments:

Post a Comment